Aktiver tilgjengelighetAktiver tilgjengelighet

Møt Mona Breivik: Hva har karate til felles med legemiddelindustrien?

9. juli 2024

Mona Breivik 1

Mona Breivik, Senior Lead DDT Capability Development i Takeda Norden.

Mona Breivik 2

Mona er glad i å utfordre seg selv, og du finner henne ofte både til sjøs og til fjells.

I denne artikkelen møter vi Mona Breivik, som er Senior Lead DDT Capability Development i Takedas nordiske organisasjon.

Hva har karate til felles med legemiddelindustrien?

Mona forklarer, men først, la oss se tilbake på hvordan det hele begynte.

Mona har en Master of Management (Siviløkonom) fra Bedriftsøkonomisk Institutt (BI) i Norge og en Master of Business Administration fra Thunderbird School of Global Management i USA. Akkurat som Takeda, var Thunderbird en smeltedigel av mennesker fra alle verdenshjørner, og flerkulturelle miljøer er fortsatt noe Mona tiltrekkes av. Der finner hun muligheter til å jobbe med ulike typer mennesker på tvers av land og kulturer.

- Det var en tilfeldighet at jeg endte opp i legemiddelindustrien. Da jeg studerte i USA, fikk vi møte HR-representanter fra Merck & Co, som kom til campus for å rekruttere. De lette spesielt etter nordiske studenter til trainee-stillinger som senere skulle jobbe i Norden. Jeg kom videre i den prosessen og fikk en av de to stillingene som ble utlyst, sier Mona.

Fra trainee innen salg og markedsføring i USA flyttet hun tilbake for å jobbe for MSD Norge i forskjellige roller, og etter noen år utenfor industrien ble hun ansatt i Takeda i 2014.

- 2024 markerer mitt tiende år i Takeda. Det har vært en fantastisk reise med kontinuerlige muligheter for ny læring. I løpet av denne tiden, med enorm utvikling i Norge, Norden og globalt, har det vært omfattende endringer i måten vi er organisert på, i måten vi jobber på og, ikke minst, i produktporteføljen. Personlig har jeg gått fra en lokal rolle til en nordisk rolle hvor mitt fokus er på digital transformasjon og å gjøre vår virksomhet og våre ansatte klare for fremtidige utfordringer.

Mona beskriver det å komme til Takeda som "å komme hjem", med en stor følelse av velvære fra første øyeblikk. Videre, hvis du liker forandring, er Takeda det rette stedet å være med kontinuerlige muligheter til å lære noe nytt, forklarer hun.

- Min nordiske rolle krever mye samarbeid på tvers av funksjoner. Det kan noen ganger være utfordrende og tidkrevende, men samtidig lærer du gradvis å forstå organisasjonen godt ved å jobbe på tvers av land og funksjoner. Jeg er glad i nye utfordringer, og føler jeg at jeg får det hver eneste dag.

Gjennom nye roller, utvidede ansvarsområder og prosjekter i Norge, Norden og i samarbeid med team i Europa og globalt har Mona fått muligheter til å utvikle ny kompetanse og nye ferdigheter.

- I tillegg har jeg også fått mulighet til ytterligere utdanning både ved BI og Massachusetts Institute of Technology (MIT) mens jeg har jobbet i Takeda. Vi er ansvarlige for vår egen læring og utvikling, og dette tilrettelegges det for hos Takeda. Jeg lærer også gjennom nye prosjekter, som å jobbe med hvordan vi kan implementere Generativ KI i vårt daglige arbeid.

Å forbedre operasjonell effektivitet og produktivitet ved å utnytte KI-teknologier er for tiden topp prioritet.

Fokus på økt kunnskap innen Data, Digital & Technology vil sikre at vi alle er klare til å ta i bruk innovative teknologier og nye måter å jobbe på, inkludert Generativ KI. Vi har nylig kartlagt på tvers av kommersielle og ikke-kommersielle funksjoner hvordan vi kan utnytte Generativ KI til å forbedre måten vi jobber på. Det er spennende tider vi lever i, og vi jobber kontinuerlig med å forstå og ta i bruk mulighetene ny teknologi bringer.

Det faktum at Mona ble så lenge i legemiddelindustrien, og at hun kom tilbake til industrien etter noen år utenfor, var ikke en tilfeldighet.

- Det er noe med følelsen av å gjøre en jobb som kan bety noe for mange. Vi jobber med medisiner som bidrar til å redde og forlenge liv.

Så, hva gjorde Mona de årene hun faktisk ikke jobbet i legemiddelindustrien?

- I den perioden i livet mitt jobbet jeg noen år i forskjellige lederstillinger innenfor tannhelseindustrien. Deretter var det tid for en "time-out" for å fokusere på noe helt nytt - å bygge et butikkonsept med fokus på etisk og bærekraftig mote. Dette var minst 10 år i forkant av at denne trenden begynte å ta av i Norge. Det ga noen flotte nye erfaringer, men til slutt bestemte vi oss for å avvikle selskapet, og jeg gikk tilbake til industrien. Siden har jeg ikke sett meg tilbake. Takeda har vært en fantastisk reise med kontinuerlige muligheter for ny læring.

Så, hva har karate og legemiddelindustrien til felles?

- Vel, du trenger utholdenhet og vilje til endring for å jobbe i legemiddelindustrien. For meg personlig reflekteres det som et eksempel at jeg oppnådde tredje grad brunt belte i karate i voksen alder. Det reflekterer godt min tilnærming til å prøve nye ting, både i livet og på jobben, avslutter Mona.

"Møt Data, Digital & Technology (DD&T)- teamet" er en artikkelserie der vi introduserer noen av de menneskene som gjør Takeda til et flott sted å jobbe. Takeda er en arbeidsplass, som drives av troen på at det vi gjør forbedrer menneskers liv til det bedre, uansett hvor i verden man befinner seg.